Новини от клуба
  Устав на БНКЛР
  Развъдна дейност
  Клубна дейност
  Членове
 
  Контакти
_____________________
Бързи връзки ...
- КЛУБНИ КУЧИЛА
- КЛУБНИ РАЗВЪДНИЦИ
  КУЧЕ ОТ ЗООМАГАЗИН
 
 

office@labrador-bg.com
____________________


FCI СТАНДАРТ № 122/29.01.1999 /GB
ИСТОРИЯ НА ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР
ПРЕДИ ДА
КУПИТЕ КУЧЕНЦЕ
КУЧЕ ОТ
ЗООМАГАЗИН
ХРАНЕНЕ НА ВАШИЯТ ЛАБРАДОР
ЗДРАВЕ И
ПРОФИЛАКТИКА
НАСЛЕДСТВЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА КУЧКАРЯ
ЧЕСТИ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА КУЧЕ
 

Куче от зоомагазин - струва ли си?

Отивате в зоомагазина, виждате сладко сънено кутре, плащате и се прибирате вкъщи да зарадвате децата. Наистина кутрето има разстройство, но продавачката ви е казала да не се тревожите, просто го боли малко коремчето – като всички бебета, нали знаете, хи-хи. В крайна сметка, кучето има родословие, паспорт и е ваксинирано, няма място за тревога. Цари щастие, но кученцето е все така тихо и унило, след ден всички започват да се чудят защо. Когато най-сетне го заведете на ветеринар се оказва, че е болно от паровироза и не може нищо да се направи. На децата казвате, че е избягало докато сте го носили към лекаря.

Преди всичко – НИКОГА не купувайте куче от магазин. В повече от 70% от случаите кутретата са апатични, недоверчиви, болни и изтормозени. А и как да не са – непрекъснатото седене в тясната клетка изнервя до краен предел кучето. То се храни, ака, пишка и спи в пространство съвсем малко по-голямо от него, при това често за много дълъг период от време, тъй-като нерядко цената му е голяма и трудно намира купувач.

За повечето от кутретата по клетките ви казват с гордост, че са “внос” и е така. Най-често нещастните животни са докарани от бивша Югославия и Унгария, където ги “произвеждат” на конвейр, кучките раждат непрекъснато, не се спазват и най-простите развъдни правила. Правят се родословни на поразия, в паспортите се слагат фалшиви печати за ваксина, а кучетата се изнасят в чужбина, където не може да се проследи тяхната история.

Веднъж попаднали в магазина, кучетата седят там седмици, дори месеци. Случва се персоналът, който отговаря за животните да няма и най-малка представа за тяхното отглеждане. Липсата на хигиена и движение са фактори, които повишават опасността от заболяване, а наличието на много кучета от различен произход носи риск от зараза. Вероятността кучето, което купувате от зоомагазин да е заразено, болно, или боледувало от някоя тежка кучешка болест е много голяма. Благодарение на тези случки в ранното си детство, животното се научава да се пази от хора, става недоверчиво, а по-късно може да прояви агресия. Да не говорим за това, че ще израстне по-трудно, ще има рахитични признаци и изобщо няма да прилича на силното и здраво куче, което сте си представяли, и нещо повече – платили солено.

Поръчването на куче от чужбина чрез фирма също не е много добра идея. Въпреки, че обикновено тези фирми работят с затвърдени развъдници в Чехия и Унгария, ако кученцето е болнаво, хилаво или просто не го харесате вие не можете да се откажете от него, защото плащате преди да го видите. Винаги е добре да можете да разгледате няколко кутрета от кучилото, да видите майката, да изберете онова, което ви подхожда най-много и ви е най-симпатично. Когато кученцето е в естествената си среда е много лесно да видите дали то е здраво, игриво, с добра стойка и походка, с добро отношение към хората и другите животни.

В България вече има огромно разнообразие от породи, клубове, които се занимават със законна развъдна дейност, така че е сравнително лесно да се намери кутре от желания пол и порода, в отлично здраве и с добро родословие. Единственото, което трябва да направите е да потърсите и да имате малко търпение, докато се родят нови малки. В добрите клубове кучилата се планират с няколко месеца напред, така че бихте имали възможност да заявите кутре от родители шампиони. Не само, че ще получите щастливо и здраво животно, но родословието му ще е истинско, заверено в България, ще има лекар, който да познава кутрето от първия му ден, ваксините ще са направени прецизно, а развъдчиците ще ви дадат съвети и помощ при отглеждането и дресурата на новия ви домашен любимец.

Така че, не рискувайте. Купуването на куче от магазин е грешка, която може да ви коства много. Не бързайте да вземете първото видяно животно – внимавайте, защото избирате член на семейството си. Всички кучета заслужават добър стопанин, но купуването на животни от магазини, за които е важна само печалбата е глупаво – така обричате и други кутрета на неизвестност.

 

Кученцата са най-често неотбити от майката и положени в аквариуми по много (от различни котила) още в невръстна възраст.

Кученца в зоомагазин

Кученцата са стресирани от рязката ненавременна раздяла и неотбиване от майките и остават плашливи през целият си живот.

Ето в какви условия се раждат повечето кученца и живеят там, докато търговец не дойде и не вземе цял багажник кутрета за продан.

В 70% от случаите кученцата имат примеси на други породи и порастват с много дефекти от към породни белези. С други думи, не купувате това, което сте си представяли, че искате да имате!

Кучките раждат на всяко разгонване, заради продуктивността и се превръщат в машини за бебета!

 

 
 
all rights reserved ® BULGARIAN NATIONAL CLUB LABRADOR RETRIEVER
webmaster & design: Milla ©