Новини от клуба
  Устав на БНКЛР
  Развъдна дейност
  Клубна дейност
  Членове
 
  Контакти
_____________________
Бързи връзки ...
- КЛУБНИ КУЧИЛА
- КЛУБНИ РАЗВЪДНИЦИ
  ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА КУЧКАРЯ
 
 

office@labrador-bg.com
____________________


FCI СТАНДАРТ № 122/29.01.1999 /GB
ИСТОРИЯ НА ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР
ПРЕДИ ДА
КУПИТЕ КУЧЕНЦЕ
КУЧЕ ОТ
ЗООМАГАЗИН
ХРАНЕНЕ НА ВАШИЯТ ЛАБРАДОР
ЗДРАВЕ И
ПРОФИЛАКТИКА
НАСЛЕДСТВЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА КУЧКАРЯ
ЧЕСТИ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА КУЧЕ

 

Златните правила на кучкаря

При честите срещи на кучкарите се образува особена среда и култура на общуване. За да бъдат взаимоотношенията между кучкарите и кучетата хармонични си има някои правила, които задължително трябва да се спазват.

Където и да се разхождате с кучето си, дори да не познавате другите кучкари ги поздравете. Така бързо ще влезете в техния кръг и ще реагират по-бързо ако стане някакъв конфликт с кучетата.

Кучето-побойник разхождайте винаги отделно от другите, или с кучета, с които се разбира. Ако напада всички, независимо от пол и възраст, го водете само вързано.

Започне ли кучето ви да се приготвя за битка, веднага го извикайте и се махнете от мястото на конфликта. Това трябва да стане без да се приближавате към него, защото присъствието ви ще ускори сбиването. Ако кучето ви е пацифист е възможно и само да се справи с трудната ситуация.

Ако кучетата все пак се сбият на ги разтървете секундата. Всеки вади от кашата само своето си куче – чуждото може да го дърпате единствено в случай, че стопанинът му е възпрепятстван. Кучетата се хващат за опашките или за задните лапи, но не се дърпат рязко, защото някое от тях може да е захапало. Ако дори във въздуха някое от кучетата не пуска другото и няма вода наоколо, главите трябва да се увият в нечия горна дреха. Никога не се опитвайте да разтървете кучетата като ги ловите за нашийниците, защото ще си отидете с перфорирана ръка. Да се удрят или ритат няма смисъл, защото само се разяряват още повече.

Ако имате крехко или мъничко куче не го водете там, където се разхождат големите и силните животни. Проблемът е там, че при кучетата мъжкото си е мъжко – независимо дали е 5 или 50 килограма. Дори и да няма конфликт между животните, едно голямо куче е опасно за малкото и просто защото може да го блъсне или настъпи.

Ако кучето ви има метален нашийник го свалете като отидете при другите кучета. Това важи особено много за строгите нашийници, които някои глупави хора обръщат със шиповете навън за да не стягат на кучето – при игра такъв шип много лесно се забива в окото на друго животно. Металните верижки са много опасни, защото докато хапят на игра по врата, зъбите на кучето могат да се закачат, и при едно по-силно дръпване да се строшат.

Не пускайте кучето си да се разхожда с влачещ с след него повод. Освен, че може да се пребие като настъпи каишката докато тича, то може да препъне и други хора и животни, или пък да си нарани гърлото, когато поводът се закачи някъде.

Видите ли някой да си дресира кучето, не му се бъркайте със съвети и коментари поне докато не си свърши работата. При положение,че вашето куче се бута към него, веднага го извикайте за да не пречи. Не го пускайте да общува, освен ако стопанинът не е разрешил изрично.

Когато наоколо тичат отвързани кучета, не наказвайте вашето с размахани ръце и не го удряйте. Този жест може да се приеме за враждебен, особено от кучетата, които са тренирани за защита. Да не говорим, че някои животни имат силен инстинкт да пазят по-слабите и може да го отнесете.

Не галете чуждото куче без да сте поискали разрешение. Освен, че може да ви ухапе, кучето може би трябва да бъде защитник и пазач и не бива да свиква с допира на чуждите хора.

Никога не хранете чуждото куче. Единственото изключение от това правило е ако стопанинът сам ви даде да го нахраните. Дори да го направите от умиление, не забравяйте, че следващото парченце, което това куче ще получи от някого или ще вземе от земята може да е напоено с отрова.

Играта с играчки от къщи се прави вкъщи. Кучетата имат специално отношение към любимите си играчки и биха се сбили за тях. Ако не се сбият може другото куче просто да им я вземе и да я унищожи.

Разгонените кучки не бива да се разхождат заедно с другите животни и на местата, където ходят много кучета. Дори в този момент да няма други кучета, миризмата, която оставя след себе си разгонената женска може да “подлуди” мъжките кучета, в чиято територия е уринирала.

В никакъв случай не водете болни или наскоро преболедували от инфекциозни болести кучета при други. Въпреки, че повечето кучета са ваксинирани, нито едно ваксина не предпазва 100%.

Дори стопанинът на кучето да е пълен малоумник, то не виновно за това. Не прехвърляйте лошото си отношение към хората върху техните кучета.

Бездомните кучета, които са решили да се поразходят заедно с вас не бива да се гонят, освен ако не са лоши. Те са деца на улицата и имат пълното право да ходят където си поискат. Ако бездомното животно е болно, то никога няма да седне да си играе с вашето, така че не се бойте.

Не позволявайте на кучето си да се изхожда по тротоарите. Ако това все пак се случи незабавно почистете творението. Това правило няма нужда от доказателства.

Ако видите изгубено куче, погрижете се за него. Никое домашно куче не може да оцелее в градски условия. Случват се най-различни неща – току виж и вашето куче се оказало в такава ситуация.

 
 
all rights reserved ® BULGARIAN NATIONAL CLUB LABRADOR RETRIEVER
webmaster & design: Milla ©