Новини от клуба
  Устав на БНКЛР
  Развъдна дейност
  Клубна дейност
  Членове
 
  Контакти
_____________________
Бързи връзки ...
- КЛУБНИ КУЧИЛА
- КЛУБНИ РАЗВЪДНИЦИ
  ИСТОРИЯ НА ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР
 
 

office@labrador-bg.com
____________________


FCI СТАНДАРТ № 122/29.01.1999 /GB
ИСТОРИЯ НА ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР
ПРЕДИ ДА
КУПИТЕ КУЧЕНЦЕ
КУЧЕ ОТ
ЗООМАГАЗИН
ХРАНЕНЕ НА ВАШИЯТ ЛАБРАДОР
ЗДРАВЕ И
ПРОФИЛАКТИКА
НАСЛЕДСТВЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА КУЧКАРЯ
ЧЕСТИ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА КУЧЕ
 

История на Лабрадор ретривър

Историята на лабрадор ретривър
Историята на лабрадор ретривъра определено може да бъде проследена от 1700 - ната година в Канада. До този момент е имало две породи- Грейтър Нюфаундланд и Лесър Нюфаундланд. Тези две породи са били познати също и като кучетата на Грейтър и Лесър Сейнт Джон. Грейтър Нюфаундландът бил използван главно за тежка работа - работещи в отбор 4 кучета дърпат количка, заедно с водача , количката пълна с 200-300 кг риба. Грейтър Нюфаундландът бил по- голям от двете породи и притежавал по-дълга и гъста козина. Лесър Нюфаундландът бил гладкокосместо черно куче, което било без конкурент по смелост и издръжливост. Тези кучета били постоянни и верни спътници на рибарите в Лабрадорско море. След труден работен ден , който понякога продължавал по 20 часа, можело да се види как Лесър Нюфаундландът си играе с децата на риболовците.


Кучето на Св. Джон:

Лесър Нюфаундландът имал репутация много предано, лоялно куче, отличен другар в лова. Тези му качества поставили началото на внасянето на тези кучета във Великобритания. Там Лесър Нюфаундландът станал много популярен в по-големите имения и така започнала развъдна програма. През 1887 година третият граф на Малмсбъри написал в писмо до приятел:“Винаги съм наричал своите кучета лабрадори и съм пазил породата чиста, доколкото мога, от първото ми куче от Пуул (пристанище- по онова време, водещо сериозна оживена търговия с Нюфаундланди). Истинската порода може да се знае като притежаваща козина, която отхвърля водата като намазана с олио и с опашка като видра”.

Tретият граф на Малмсбъри:

Heron's Court, Malmesbury residence

За жалост не всеки развъдчик искал да запази породата чиста. В ранните дни на ловуване с кучета /това било около края на 18 -ти и началото на 19 -ти век/ кучето, което донасяло улова, било познато като “ретривър” и развъдчиците го кръстосвали, решавайки дали им харесват някои качества или способности за лов. Те развъждали дългокосмести и късокосмести, както и къдрави кучета. Естествено, че забелязали отличните качества на лабрадор ретривърите и ги кръстосали със своите линии. Потокът на гени на лабрадора е доминиращ до момента, когато той се смесва с друг тип породи. Качеството на лабрадора и външния му вид обикновено доминират над вида и характера на поколенията му.

До 1903 Лесър Нюфаундланда,вече знаен като Лабрадор Ретривър бил установен като отделна, истинска порода и му бил даден регистриран статут от Английският Развъден Клуб. Най-накрая ,през 1917 Американския Развъден Клуб забелязал Лабрадор Ретривъра като отделна ретривърска порода. Лабрадор Реетривър Клубът държи да запази основните работни качества на породата,затова е било запазено изискването, освен екстериорни качества, Лабрадора да притежава и добри работни качества. Но в наше време това е отпаднало.

Известността на лабрадор ретривъра може също да бъде тълкувана като скрито проклятие. Хората гледат на развъждането и продаването на кученца като начин за изкарване на пари. Затова започват да основават развъдници за кучета, които произвеждат стотици кучета.Много често развъдниците нямат интерес към породата.Техен единствен интерес са парите , които ще изкарат.В днешни дни Лабрадорите са склонни към заболяване от атрофия на периферията на ретината, тазобедрена дисплазия и дисплазия на ретината. За новия собственик е важно да намери възможно най-здравото куче не от човек, който фабрикува кученца, или хора, които развъждат кучета в задния си двор, а е важно да го намери от човечен, разумен и отговорен развъдчик.

 

 
 
all rights reserved ® BULGARIAN NATIONAL CLUB LABRADOR RETRIEVER
webmaster & design: Milla ©