Новини от клуба
  Устав на БНКЛР
  Развъдна дейност
  Клубна дейност
  Членове
 
  Контакти
_____________________
Бързи връзки ...
- КЛУБНИ КУЧИЛА
- КЛУБНИ РАЗВЪДНИЦИ
  КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РОДОСЛОВИЕТО
 
 

office@labrador-bg.com
____________________


ПРАВИЛНИК ЗА РАЗВЪДНА ДЕЙНОСТ НА БНКЛР
ПРЕДИ ДА РАЗВЪДИТЕ - КАКВО Е НЕОБХОДИМО
ИЗТЕГЛЯНЕ НА
ДОКУМЕНТИ
ЛЕГИТИМНИ КЛУБНИ РАЗВЪДНИЦИ
МЪЖКИ КЛУБНИ
РАЗПЛОДНИЦИ
НАСТОЯЩИ КЛУБНИ
КУЧИЛА
САНКЦИОНИРАНИ И ИЗКЛЮЧЕНИ РАЗВЪДНИЦИ
ГЕНЕТИКА ПРИ
ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РОДОСЛОВИЕТО
 

Съществени моменти около родословията

 

Родословието е документ, доказващ, че:

1. Кучето, на което се издава, е родено от посочените в родословието майка и баща и, съответно, на свой ред те са от посочените в по-задните "колена" майки и бащи, т.е. родословието е ДОКУМЕНТ ЗА ПРОИЗХОДА на дадено куче

2. Кучето, на което се издава, е произведено... (добре де, терминология...) родило се е в съгласие с всички правила за съответната порода; връзката е била разрешена от клуба на дадената порода в дадената страна и организацията-издател гарантира с подпис и печат, че родословието е оригинално, валидно и редовно.

НАКРАТКО КАКВО НЕ Е ТОВА: Родословието е документ, който не доказва, че:

1. Кучето, на което се издава, е бъдещ шампион; родословие получават всички кучета, родени в кучило, което е "създадено" в съгласие с клубните правила - дори ако тези кучета са с ниско качество или имат някакви дефекти и недостатъци; после, за да създадат те самите потомство, трябва да изпълнят съответните клубни/породни правила и ако не ги изпълняват, нямат право на потомство.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РОДОСЛОВИЕТО:

Родословието е документ (оригинал!), в който са вписани името, полът, цветът, клубният и татуировъчният номер на едно куче, името и евентуално адреса на човека, който е собственик на майката; имената, номерата и титлите на родителите и предците до 3, 4 или 5 поколения назад, зависи от държавата която издава родословието. На това родословие освен посочените неща, има също така печат и подпис на федерацията, която гарантира за издаването му.

Всяка държава има отделна, собствена бланка за родословие на куче; в някои страни (България например) клубовете по породи имат право да издават родословия на собствени модели бланки. Така или иначе, родословието е попълнено ясно и подробно на машина или компютър и никога - на ръка. При износ от дадената дъжава, кучето трябва да получи експортно родословие (има няколко държави, които не издават такива) и след като кучето пристигне в новата си родина, това експортно родословие се заверява в местната федерация и получава местен номер.

---

ИЗДАВАНЕ НА РОДОСЛОВИЯ В БЪЛГАРИЯ

За да получи едно родено в България кученце родословие, собственикът на майката трябва да бъде член на клуб за породата или киноложко дружество, ако породата си няма клуб. Майката - и съответно бащата - трябва да изпълняват условията за допускане до развъжане, посочени в правилника за развъдна дейност на този клуб/дружество; и, естествено, клубът/дружеството трябва да е разрешил на тези майка и татко да участват в развъждане. С други думи: и майката, и бащата са одобрени за получаване на потомство.

Ако това е изпълнено, собственикът на женското куче уведомява клуба/дружеството, че е избрал съответния мъжки за бъдещ татко и... Ами, зависи от правилата, въведени в клуба, но като цяло се попълват два важни документа: АКТ ЗА ВРЪЗКА или документ със сходен смисъл, доказващ, че на еди коя си дата еди кои си мъжко и женско кучета са осъществили връзка; ДОГОВОР ЗА ПОКРИВАНЕ или документ със сходен смисъл, доказващ, че собствениците на двете кучета са уговорили точно заплащането на тази осъществила се връзка (било то пари при връзката или кученце в последствие). Тези два документа се предоставят в клуба/дружеството - веднага или пък, ако такива са правилата на клуба, при регистрирането на кучилото.

Когато малките се родят, собственикът на женското куче уведомява за събитието клуба и, естествено, собственика на мъжкото куче. Съобщава броя, пола, цвета на родените малки (включително и мъртвородени, ако е имало такива).

Когато кученцата навършат съответна възраст (различна за различните клубове), оторизирано за това лице прави оглед на кучило, регистрира малките по пол, цвят и име!!!! и въз основа на това те получават клубни и татуировъчни номера.

Собственикът на майката на малките кученца задължително ги татуира (или поставя микрочип!!!) и предава в клуба документ, указващ какви са номерата на кученцата (татуировка или микрочип, с подпис на лицето, слагало татуировките или чиповете). Плаща си родословията за ВСИЧКИТЕ кученца и на базата на регистрацията, направена след огледа, клубът попълва родословните документи на кученцата, след което те отиват за регистрация в Племенната книга на БРФК. Вече с номер от ПК на БРФК, печат и подпис на завеждащия въпросната ПК, родословията отиват при собственика на женското куче и той връчва родословията на новите собственици на кученцата.

С други думи: купувайки си куче С РОДОСЛОВИЕ вие получавате:

1. Оригинално (не ксерокопие!) родословно свидетелство с всичките описани по-горе неща в него, с номер от ПК на БРФК и подпис и печат.

Ако родословията още не са били изготвени, продавачът на кучето трябва да ви даде гаранция за това, че документ ще има: телефон на клуба, където да проверите, че даденото куче е регистрирано, има право на родословие и ще си има родословие, когато (еди какво си). Родословия се "бавят" по няколко причини - кученцата трябва да са на най-малкото 49 дни, преди БРФК да впише родословието в ПК; собственикът на женското куче - т.н. развъдчик - трябва да има регистрирано във FCI запазено име, без което родословията не се регистрират в БРФК... и, разбира се, самият процес на издаване на родословие отнема време.

2. Куче, което има татуировка или микрочип (лепенка с номера на микрочипа се поставя на родословието и във ветеринарния паспорт на кучето!)

Т.е. преди да купите едно куче, проверете дали клубът ще му даде родословие. Много са мошениците, които продават "уж-родословни" кучета и после новите собственици остават излъгани и бездокументни. Това не омаловажава самото куче и любовта му, просто оставя гаден вкус в устата на собствениците му.

Освен това трябва да знаете, че ако едно кученце не е регистрирано в клуба/дружеството, то НЯМА КАК да получи родословие в последствие, независимо дали мама и татко каквито са ви ги казали, имат или нямат родословия. Клубът не носи отговорност за връзки, които са станали извън клуба; за кученца, родени извън клуба... и при това положение НЯМА ПРАВО да гарантира с издаването на родословен документ, че дадено кученце произхожда от конкретни родители.

---

РОДОСЛОВИЯ ОТ ЧУЖБИНА

За "чужбинските" родословия важи същото, както и за българските - трябва да има всички посочени най-горе данни, подпис и печат, да са оригинал, а не копие.

Най-често кучета с чужди родословия се купуват от зоомагазините у нас: повечето такива животни се продават с фалшификати, за нещастие. Някои при това са много убедителни на външен вид. Най-лесният начин да се уверите, че предлаганото ви РОДОСЛОВИЕ е истинско е да вземете координатите на федерацията на страната, от която е родословието, от сайта на FCI - www.fci.be и да се свържете с тази федерация, която да ви потвърди, че номерът на това родословие фигурира при тях в племенната книга и към този номер върви същото име на куче (е, федерацията може и да не иска да контактува с вас, но това е друг въпрос). С други думи: в магазина записвате държавата, номера на родословието и името на кучето, и казвате на продавачите, че без проверка на родословието няма да вземете кучето... Ако не ви изритат от магазина, родословието може и да е истинско. Но, като цяло, НЕ СИ КУПУВАЙТЕ кучета от зоомагазини, борси и прочие - дори ако не ви излъжат за родословието, много вероятно е кученцето да е живяло в ужасни условия, да е болно/заразено, психиката му да е пострадала и т.н. и т.п., освен това слагате сума пари в джоба на продавача, вместо да ги дадете на развъдчика. Надценките са изумителни, често над 50% и още по-често - над 100%.

А иначе, ПРАВОТО да провери официално легитимността на дадено родословие има клубът/дружеството, който за целта се обръща към БРФК и оттам до федерацията-издател се изпраща писмо, на което федерацията-издател е длъжна да отговори положително или отрицателно и така информацията се връща обратно при вас. Някои клубове контактуват директно с други клубове за същата порода в определени държави и могат да извършат неофициална проверка и през клуба в дадената държава (което става по-бързо).

Ако едно родословие е истинско, остава въпросът дали кучето, което в зоомагазина са ви продали с него, е това, на което е издадено родословието. По всички държави (вече включително Унгария и Сърбия) кучетата или се татуират, или им се поставя микрочип, така че ако такова нещо няма, най-вероятно родословието не е на това същото куче. Често се случва внесени с документи животни да умрат и тогава хартийката се "прилага" към друго, живо и здраво животинче. А, да, освен това всички околни държави - Унгария, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Чехия и т.н. издават експортни родословия; ако ви предлагат в зоомагазин куче с неекспортно родословие (т.е. на документа никъде не пише, че е EXPORT), пазарете се за отстъпка в цената или не взимайте кучето изобщо.

Ако пък си купувате куче от развъдник в чужбина, то този развъдник носи отговорност да ви предостави кучето в комплект с неговото си, оригинално родословие :))) Има два проблема - в някои държави (Испания, Франция и т.н.) родословни документи се издават много късно, когато кучето стане на 8-9 месеца, че и по-голямо; докато пристигне родословието тук у нас кучето не може да се извежда на изложби (БРФК изисква наличието на документ!) Вторият проблем, е че в някои държави има алтернативни организации (примерно Русия, Украйна и др.) и родословието оттам може да бъде от федерация, която не е член на FCI и то не се признава в държава, членка на FCI. Това дали родословието е от "легитимна" федерация можете да проверите като попитате в клуба или БРФК.

 

 
 
all rights reserved ® BULGARIAN NATIONAL CLUB LABRADOR RETRIEVER
webmaster & design: Milla ©